De verhuurder wil verbouwen. Jij als huurder ziet op tegen de overlast. Moet je meewerken? Wat zijn je rechten? De verhuurder moet eerst een ‘redelijk voorstel’ doen. Zo staat het in de wet. Als verhuurder moet je duidelijk uitleggen wat je allemaal van plan bent. Ook moet je een financieel voorstel doen. Huurkorting. Een geldbedrag ter compensatie. De bedoeling van de wet is dat verhuurder en huurder om de tafel gaan zitten.
Wat nu indien jullie niet tot een akkoord komen?
Het initiatief ligt bij de verhuurder. De verhuurder moet zijn voorstel aan de rechter voorleggen. De rechter geeft een oordeel over de redelijkheid van het voorstel. Nu wordt het serieus. Als de rechter het voorstel redelijk vindt moet je als huurder meewerken. Niet meer zeuren. Een huurder die dan nog weigert mee te werken pleegt wanprestatie zoals dat heet. Als verhuurder kun je dan de huurovereenkomst door de rechter laten ontbinden en de huurder ontruimen. Dit geldt voor verhuur van woningen, winkels en kantoren.
Verhuurder winkelcentrum
Ik zal je een voorbeeld geven. We gaan even winkelen. Naar het winkelcentrum. De verhuurder wilde het winkelcentrum herinrichten. De ingang verplaatsen. Het centrum beter toegankelijk maken. De huurder moest een aantal meters inleveren. En een extra toegang tot de winkel kwam te vervallen. Ze kwamen er niet uit. De huurder weigerde medewerking. Dat werd advocatenwerk. De verhuurder spande een kort geding aan. Als verhuurder heb je meestal haast omdat de verbouwing door moet gaan. Tijd is geld. De kantonrechter vond dat de verhuurder gelijk had. De huurder kon niet aannemelijk maken dat hij minder klanten in zijn winkel zou krijgen. Wat ook belangrijk was dat de huurovereenkomst al meer dan vijftien jaren duurde. Als huurder moet je er rekening mee houden dat het winkelcentrum een keer op de schop gaat. Je kunt als huurder dan niet je poot stijf houden en zeggen ik wil niet meewerken.
Als je als huurder door de rechter (voorlopig) in het gelijk was gesteld, had je een riante onderhandelingspositie gekregen. De verhuurder heeft immers haast. Dat kost geld… Deze uitspraak is niet gepubliceerd op rechtspraak.nl.
Als je meer details wilt weten stuur gerust een mailtje.