Als je woningen zoekt voor huurders ben je een bemiddelaar. Deze bemiddelaar mag niet ook voor de verhuurder optreden. Doet je dat toch dan heb je geen recht op courtage van de huurder.
Hoe kan het mislopen?
Je laat een kandidaat huurder een overeenkomst tekenen waarin je afspreekt dat je op zoek gaat naar een woning. Als je een woning hebt gevonden heb je recht op een maand courtage. Als je die woning hebt gevonden zonder hulp van de verhuurder is er niets aan de hand.
Het ligt anders als je met de verhuurder hebt samengewerkt. Wanneer is dat het geval?
Als je ook een bemiddelingsovereenkomst met de verhuurder hebt.
Een bemiddelingsovereenkomst met de verhuurder hoef je niet schriftelijk aan te gaan. Mondeling is net zo geldig. Kan ook stilzwijgend. De overeenkomst blijkt dan uit handelingen die je hebt verricht. De Hoge Raad vindt dat er al een bemiddelingsovereenkomst tussen de verhuurder en bemiddelaar is als de verhuurder de woning plaatst op de website van de bemiddelaar.
Dat is verrassend.
Je kunt je lelijk in de vingers snijden. De huurder die reageert op die aanbieding gaat een bemiddelingsovereenkomst aan en moet een maand huur courtage betalen. Omdat de advertentie op je website staat is er ook een bemiddelingsovereenkomst met de verhuurder. Dat betekent dat kandidaat-huurder geen courtage hoeft te betalen. Betaalt hij die toch dan kan hij die terugvorderen. Onverschuldigd betaald.
Het gaat nog verder
Als je de sleutel hebt gekregen om de woning met de kandidaat-huurder te gaan bezichtigen moet je helemaal uitkijken. De woning bevalt. Er wordt een huurovereenkomst getekend. Probleem is dat de verhuurder toestemming heeft gegeven (de sleutel!) om de woning te bezichtigen. Het geven van die sleutel aan de bemiddelaar van de huurder is een bemiddelingsovereenkomst met de verhuurder. Daar kijkt een mens van op. Een kantonrechter kan zo maar beslissen dat de courtage moet worden terugbetaald. Alles voor niets gedaan.
Wat moet je doen?
Afstand houden van de verhuurder van de woning. Of je bent bemiddelaar van de verhuurder of je bent alleen bemiddelaar van de huurder. Dus geen sleutel meenemen om met de huurder de woning te gaan bezichtigen. Ook niet de huurovereenkomst opstellen. Dat moet de verhuurder doen. En vooral ook niet de eerste huurtermijn en waarborgsom van de huurder in ontvangst nemen. Dan ben je echt ook de bemiddelaar van de verhuurder.
Interessant om te lezen, en goed om te weten voor bemiddelaars dat zij enkel een kant kunnen kiezen. Het gaat nog wel eens fout als het over huurrechten gaat, soms met het gevolg dat je een advocaat in de arm moet nemen om een conflict op te lossen. Belangen van huurders en verhuurders verschillen namelijk nogal.